PočetnaDobrodošli na nove mrežne stranice Katedre Čakavskog sabora “Kotor” Crikvenica

S mnogo radosti, pozitivnih emocija i stremljenja predstavljamo Vam svoju crikveničku Katedru Čakavskoga sabora „KOTOR“, osnovanu 8. svibnja 2010. godine na inicijativu i poticaj naše, nažalost pokojne, prve predsjednice Timoteje Matejčić Jerić.

I danas, pet godine poslije, osjećamo treptaje kojima nas je ona poticala kazujući da nisu nužne izuzetne situacije, već da svaki udisaj, izdisaj, svaki trenutak u životu Grada imaju svoju ljepotu, svoje draži i vrijednosti i da njih valja sačuvati za buduća pokoljenja služeći se naizgled jednostavnim sredstvima: radom i ljubavlju – za ljude, za kulturu prostora, za domaću čakavsku riječ…

Tako smo s mnogo entuzijazma i ljubavi osnovali Katedru Čakavskoga sabora „Kotor“ Crikvenica. Krenuli smo u pustolovinu kako bismo produžili život našem ča, stoljećima njegovanom čakavskom iskazu, kako bismo otrgnuli zaboravu neprocjenjive vrijednosti kao što su: jezik, nošnja, tradicija, baština.

Kao osnovni cilj postavili smo: ostvarivanje kulturno-umjetničkih programa, njegovanje čakavštine kao dijalektalnog i jezičnog idioma, poticanje književnog stvaralaštva na čakavštini, održavanje znanstvenih skupova, javnih priredaba, književnih večeri, posjet školama, rad s djecom i mladima, organizaciju susreta čakavskih pjesnika…

Skromnim gradskim proračunskim sredstvima, donacijama, volonterskim radom i nadasve ljubavlju, uspjeli smo postati prepoznatljivi segment kulturnoga djelovanja u našem Gradu i šire, vratiti dio duga prošlim naraštajima zaneseno vjerujući u stručni rad i riječ.

Naročito smo ponosni na svoju nakladničku djelatnost, jer smo u minulom četverogodišnjem razdoblju, u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Crikvenica objaviti knjige: Crikvenička nošnja (2012.), grupe autora; Kolori od života, Slavice Car Frišove (2013); Trag postoli, Mirjane Klement (2013), te reprint izdanje knjige Lišće moga granja, Mate Dvorničića (2013. promocija 2014.). Na knjigu je crikvenička i bodulska kulturna javnost čekala 80 godina!

Katedra je u 2015. godini nakladnik zbirke 16 čakavskih pjesnika a lip je ti govor…; i Molitva za te, naše poznate pjesnikinje i kantautorice Mirjane Bobuš.

Vjerujemo da ćete u razdoblju što slijedi još mnogo toga lijepoga čuti o našem djelovanju, ali potrebna nam je Vaša podrška i potpora.

Hvala.